VRSTE KAMNA | MARMONTMarmont d.o.o.

Pokličite nas na
041 474 562

Vrste kamna

Granit

Granit je zrnata magmatska kamnina, ki je svetlejše barve. Zaradi primesi je različnih barv-rožnate, sive, rumenkaste ali zelene barve. Je najbolj razširjena kamnina iz podskupin globočin, to je kamenin, ki se je strdil globoko v zemeljski skorji. Sestavljajo ga kalijev glinenec, kisli plagiokaz, kamen in temni kristali biotita.

Pohorski tonali je naša najbolj razširjena in znana magmatska kamnina,iz katere je zgrajen osrednji del Pohorja. V preteklosti so ga imenovali pohorski granit. Pohorski granit je sive barve z rahlim modrikastim odtenkom.

Granit se uporablja za notranje in zunanje talne obloge, zunanja in notranja stopnišča, kuhinjske in kopalniške pulte, nagrobnike, mize, kamine, okenske police in fasade. Je zelo trda in trdna kamnina, zato je še posebno primeren za oblaganje prometne površine, ter zelo odporen proti statičnim in mehanskim obremenitvam. Z različno površinsko obdelavo dosežemo raznolikost uporabe. Površina je lahko polirana, peskana, žgana in štokana. Polirana površina je gladka, zato je primerna za notranjo talno oblogo in stopnišča, sijoč videz pa daje prostoru prefinjenost in eleganco. Grobo obdelane površine pa preprečujejo zdrse, zato so zelo uporabne za zunanje tlakovanje.

Marmor

Marmor je metamorfna ali spremenjena kamnina, ki je nastala z rekristalizacijo apnenca ali dolomita v večjih globinah. Čisti marmor je popolnoma bel. Zaradi raznih mineralnih primesi se marmor različno obarva,spreminjanje pa povzroči lise v njem. Marmorji se veliko uporabljajo, so obstojni, dekorativni. Za zunanjo uporabo se morajo upoštevati klimatski pogoji, zato je priporočljivo uporabljati bolj masiven kamen. Lažje jih je obdelovati kot granite, ker je njihova stroktura bolj mehka.

Tehnični marmor

Tehnični marmor je industrijski proizvod. Narejen s pomočjo s kombinacij naravnih materijalov. Pri tej vrsti kamna ne prihaja do velikih barvnih in strokturnih odstopanj, kot pa pri granitu ali marmorju. Uporablja pa se isto na vseh področjih, kot pa granit ali marmor. Najpogosteje se uporablja za notranje prostore. Ker tehnični marmor vpija zelo malo vode, je zelo odporen proti madežem in se dobro čisti.

MARMONT Kristijan Adam s.p.
Livarska ulica 8
2366 Muta

G: +386 (0)41 474 562
G: +386 (0)41 505 637

F: +386 (0)5 99 33 860
E: adam.marmont@gmail.com


Delovni čas
delovni čas od 7 do 16 ure
sobote po dogovoru


ID-Št.: SI87664755
Matična št.: 3089312000


Kje se nahajamo!